Unit 1st Pharmacology-1 4th Semester Most Important MCQs With Solution

Most Important 50 MCQs with Solution

Unit 1st Pharmacology 4th semester Mcq

General Pharmacology
A. Introduction to Pharmacology

B. Pharmacokinetics


Syllabus

General Pharmacology
A. Introduction to Pharmacology-
Definition, historical landmarks and scope of
pharmacology, nature and source of drugs, essential drugs concept and routes of
drug administration, Agonists, antagonists( competitive and non competitive), spare
receptors, addiction, tolerance, dependence, tachyphylaxis, idiosyncrasy, allergy.

B. Pharmacokinetics
Membrane transport, absorption, distribution, metabolism and
excretion of drugs .Enzyme induction, enzyme inhibition, kinetics of elimination


Multiple Choice Questions

1. Drug not producing active metabolite.
(a) Lisinopril
(b) Enalapril
(c) Phenytoin
(d) Valproate
Ans

2. Which of these are NOT a prodrug?
(a) Enalapril
(b) Fosinopril
(c) Benazepril
(d) Lisinopril

3. Maximum first pass metabolism is seen by which route?
(a) Intravenous
(b) Intraarterial
(c) Rectal
(d) Oral

4. Which drug can be given sub dermally?
(a) Nicotine
(b) Fentanyl
(C) GTN
(d) Progesterone

5. Liposome drug delivery system is used for all Except.
(a) Vincristine
(b) Amphotericin B
(c) Hyoscine
(d) Amikacin

6. Most variable absorption is seen with which route.
(a) Oral
(b) Intramuscular
(c) Intravenous
(d) Rectal
Ans :- A

7. From which of the following routes, bioavailability of the drug is likely to be 100 percent?
(a) Subcutaneous
(b) Intravenous
(c) Intramuscular
(d) Intradermal
Ans :- B

8. All drugs are available as transdermal patches in India, EXCEPT
(a) Fentanyl
(b) Nitroglycerine
(c) Hyoscine
(d) Nicotine

9. Which is topical Way of drug administration
(a) Inhaled steroid
(b) Transdermal patch
(C) Sublingual NTG
(d) Rectal diazepam

10. Pharmacokinetics includes study of all EXCEPT
(a) Absorption
(b) Distribution
(c) Adverse effects
(d) Excretion

11. Alkenes and aromatic groups is metabolised to diols. Which enzymes are involved?
a) cytochrome P450 enzymes
b) epoxide hydrolase
c) both of the above
d) neither of the above

12. Which of the subsequent enzymes isn’t involved in catalysing a clinical test metabolic reaction
a) flavin-containing monooxygenases
b) monoamine oxidases
c) glucuronyltransferase
d) esterases

13. Which of these is not a phase I metabolic transformation?
a) reduction of ketones
b) conjugation to alcohols
c) oxidation of alkyl groups
d) ester hydrolysis

14. Advantages of injections are?
a) Rapid response of drug
b) Route is utilized in unconscious patients c) Lower dose is required as compared to oral route
d) All the above
e) None of the above.

15. While administrating of medicine to a female patient which factor is to be kept in mind?
a) Lactation
b) Pregnancy
c) Menstruation
d) All the above.

16. status effects dose of drug. In severe pain, the dose required is?
a) Large dose
b) Less dose
c) No medicine required
d) Normal dose.

17. Which of the subsequent is one in every of the principles in Lipinski’s rule of five?
a) a mass capable 500
b) no quite five chemical bond acceptor groups
c) no quite 10 bond donor groups
d) a calculated logP value but +5

18. Which of the subsequent characteristics is detrimental to oral activity?
a) stability to digestive enzymes
b) susceptibility to metabolic enzymes
c) stability to stomach acids
d) solubility in both organic and aqueous

19. First pass metabolism effect is seen with which route of administration.
a) Oral route
b) Sub lingual
c) Intra muscular
d) Intra venous.
Ans :- A

20. Comparison of the speed and extent of absorption of drug with respect to reference standard that’s given intravenously is known as.
a. Bioavailability
b. Absolute bioavailability
c. Relative bioavailability
d. Biopharmaceutics
Ans :- B

21. Two most significant sites for drug elimination
a) pulmonary and liver
b) liver and alimentary tract
c) kidney and liver
d) skin and liver
e) pulmonary and kidney
Ans :- C

22. Drugs least likely to penetrate across membranes
a) protein-bound drugs
b) charged drugs
c) neutral drugs
Ans :- A

23. Drugs that “first-pass” pulmonary uptake may exceed 65% of injected dose
a) fentanyl
b) alfentanil
c) meperidine
d) all
Ans :- D

24. Permanently charged amine form:
a) primary amine
b) secondary amine
c) tertiary amine
d) quaternary amine
Ans :- D

25. Drug(s) which exhibit(s) a high hepatic” first-pass” effect:
a) lidocaine
b) propranolol
c) both
d) neither
Ans :- C

26. propulsion in drug movement in aqueous diffusion model:
a) active transport–energy requiring
b) facilitated transport
c) drug concentration gradient
Ans :- C

27. Why sublingual route is preferred for drug administration often over other routes?
a) On set action is quick
b) Overdose are often avoided by spitting tablet
c) Drug isn’t destroyed by stomach enzymes
d) All the above

28. Pharmacology is the.
A) study about the plant.
B) study about the drugs.
C) study about the reaction.
D) study about the neurons.
Ans :- B

29. Pharmacology is Said to be the ……. medicine.
A) Strength.
B) Backbone.
C) Both A and B.
D) None. 
Ans :- B

30. Intramuscular injection is injected at a angle of?
A) 90°
B) 60°
C) 30°
D) 180°
Ans :- A

31. ………. works on the principle of lock-key or key-lock mechanism ?
A) Agonist.
B) Receptor.
C) Antagonist.
D) Both B and C.
Ans :- B

32. Inverse agonist show, which response……… ?
A) Full response.
B) Partially response.
C) Low response.
D) Opposite response. 
Ans :- D

33. The rapid decrease in response of drug upon repeated administration of same dose in a short interval is called as…..
A) Depedence.
B) Tachyphylaxis.
C) Tolerance.
D) Addiction.
Ans :- B

34. Most of drugs are excreted via kidney by the process of.
A) Urination.
B) Immunation.
C) Excretion.
D) Distribution.
Ans :- A

35. The process of elimination is also known as…..
• A. Introducing
• B. Distribution
• C. Excretion
• D. Metabolism
Ans :- C

36. When an inactive drug is converted into its active form, that is known as…..
A) Soluble drug.
B) Pro-drug.
C) Non-Polar drug.
D) None.
Ans :- B

37. Metabolism is a process of…..
A) Biochemical formation.
B) Biosynthetic formation.
C) Biotransformation.
D) Both B and C.
Ans :- C

38. Phase-1st reaction is a…….. type of reaction.
A) Synthetic.
B) Non-synthetic.
C) Rapid.
D) Conjugation.
Ans :- B

39. When a Lipid soluble drug get converted into water soluble drug then the polarity get…..
A) Decreased.
B) Increased.
C) Constant.
D) None.
Ans :- B

40. What does BBB stands for?
A) Blood Barrier Brain.
B) Blood Booster Barrier.
C) Blood Brain Barrier.
D) Body Bound barrier.
Ans :- C

41. The movement of drug from the systemic circulation to other body part is known as…..
A) Absorption.
B) Distribution.
C) Metabolism.
D) Excretion. 
Ans :- B

42. The calculation of actual amount of drug, which reaches into the systemic circulation is said to be…..
• A. Bypass metabolism.
• B. Bioavailibility.
• C. First pass metabolism.
• D. Plasma concentration. 
Ans :- B

43. An orphan drug may be defined as…..
A) A very cheap drug.
B) A drug which has no therapeutic use.
C) A drug which is used for the treatment or prevention of a rare disease.
D) A drug which binds to Orphanian receptor.
Ans :- C

44. Majority of drug cross the biological membrane primarily by…..
A) Active transport.
B) Facilitated transport.
C) Passive transport.
D) Endocytosis.
Ans :- C

45. The factor which governs the diffusion of drug across capillaries other than in the brain is…..
A) Blood flow through the capillary.
B) Lipid soluble of drug.
C) pKa value of drug.
D) PH of the medium.
Ans :- A

46. Active transport of the substance across biological membrane should be…..
A) Specific.
B) pH dependent.
C) Saturable.
D) A required metabolic energy.
Ans :- B

47. The factor that governs the absorption of the drug from skin is…..
A) Molecular weight of the drug.
B) Site of application.
C) Lipid solubility of the drug.
D) Base used. 
Ans :- C

48. If the total amount of a drug present in the body is 2 gm and plasma concentration is 25ml, Find the volume of distribution…
A) 100L.
B) 40L.
C) 80L.
D) 50L.
Ans :- C

49. Which of the following reduce the volume of distribution of drugs.
A) High lipid solubility.
B) High plasma protein binding.
C) Low lipid solubility.
D) High tissue binding.
Ans :- B

50. Mark redistribution is an exclusive feature seen in
A) Highly plasma protein bound drug.
B) Poorly lipid soluble drug.
C) Depot preparation.
D) Highly lipid soluble drug.
Ans :- D


For More Visit:-

Pharmacology 1 :- click here
Pharmacognosy & Phytochemistry 1 :- click here

Website:- Backbencher Notes
YouTube:- Backbencher Notes
Facebook:- Backbencher Notes
Telegram:- Backbencher Notes


Tags :-

Backbencher Notes, Backbencher Pharmacology Notes, pharmacology 4th semester unit 1 mcq, pharmacology 4th semester mcq, pharmacology 4th semester unit 1, pharmacology 4th semester, pharmacology 4th semester b pharm, pharmacology 4th semester , pharmacology mcq questions with answers, pharmacology mcq, pharmacology unit 1 4th semester mcq, pharmacy mcq questions and answers, b pharmacy mcq app, b pharmacy mcq, b pharmacy mcq pdf, b pharmacy mcq website, pci b pharmacy mcq, introduction to pharmacology, introduction to pharmacology in hindi, introduction to pharmacology lecture, pharmacology introduction, pharmacology 4th semester, pharmacology 4th semester unit 1, pharmacology b pharmacy 4th sem, b pharm 4th semester pharmacology, b pharm 4th semester pharmacology unit 1, pharmacology b pharm 4th sem, B Pharmacy 4th semester, pharmacodynamics and pharmacokinetics, pharmacodynamics pharmacology, pharmacokinetics pharmacology, pharmacokinetics, pharmacokinetics introduction, pharmacokinetics and pharmacodynamics, #backbenchernotes #pharmacology #mcq

Leave a Reply

Your email address will not be published.