Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ Volatile Oils Most Important

Volatile Oils Most Important 50+ MCQs with Solutions

Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ Volatile Oils


Multiple Choice Questions

1. Which of the following group of plants yield volatile oils?
a. Sesame, mustard, clove.
b. Clove, coriander, lemon peel
c. Clove, capsicum, ginger
d. Achorus, digitalis, saussurea

2. Which of the following plant DOES NOT contain essential oil?
a. Camphora
b. Mentha peperita
d. Vinca
c. Eucalyptus

3. Which of the following is the botanical name of Sweet flag?
a podophylum hexandrum
b. Emblic officinalis
c. Belleric myrobalum
d. Acorus calamus

4. What is the botanical name of Ginger.
a. Gingiber officinale
b. Rheum offocinale
c. Both
d. None

5. Mentha piperita is the botanical name of…….
a. Pudina
b. Dhaniya
c. Sukmel
d. Dalchini

6. The scientific name of pudina is:
a. Mentha piperita
b. Cassia fistula
c. Terminalia chebula
d. Vinca roseus

7. The scientific name of Tulsi is:
a. Aloe vera
b. Ocimum sanctum
c Adhatoda vasica
d. Cordyceps sinensis

8. What will be obtained after the distillation of mentha piperata!
a. Camphor oil
b. Peppermint oil
c. Jatamanshi oil
d. Eucalyptus

9. Steam distillation is an extraction method of…..
a. Tannins
b. Resins
c. Volatile oils
d. None of the above

10. On exposure to air and light, volatile oils get oxidized to form…
a. Resins
b. Tannins
c. Alkaloids
d. Glycoside

11.Terpenes are made up of unit.
a. Calcierene
b. Pseudopriene
c. Neoprene
d. Isoprene

12. Molecular formula for isoprene unit is:
a. Ca Ha
b. C3 Ha
C. Cs Ha
d. C6H6

13. Which is NOT an example of ester volatile oil?
a. Gaultheria
b. Lavender
c. Muster
d. Cinnamon

14. Cardamom belongs to family:
a. Liliaceae
b. Loganaceae
c. Apocyanaceae
d. Zingiberaceae

15.One of the chief active constituent of fennel is:
a. Carvone
b. Borneol
c. Dill-Apiole
d. Fenchone

16.Chrysanthemum is mainly used as:
a. Pesticide
b. Insecticide
c. Rodenticide
d. Larvicide

17. Which of the following drug is NOT an example of phenol volatile oil?
a. Clove
b. Anise
C. Creosote
d. Thyme

18.The major terpenoid in clove oil is:
a. Eugenol
b. Santalol
c. Anethol
d. Menthol

19.How many isoprene units do triterpenes contain?
a. Four
b. Five
c. Six
d. Seven

20. How many isoprene units do diterpenes contain?
a. Three
b. Four
c. Five
d. Six

21. How many isoprene units do monoterpenes contain?
a. One
b. Three
d. Four
c. Two

22. Lemon grass oil is obtained from:
a. Cymbopogon flexuousus
b. Cinnamonum camphora
c. Eucalyptus globules
d. Chenopodium ambrosioides

23. Beta fonone is starting material for synthesis of:
a. Vitamin K
b. Vitamin B1
c. Vitamin A
d. Vitamin D

24. Cymbopogon flexuosus belongs to the family:
a. Poaceae
b. Liliaceae
c. Legumniosae
d. Loganaceae

25. What is the chief constituent of peppermint?
a. l-menthol
b. d-menthol
c. Citral
d. Cineole

26. In which family does cardamom belong to?
a. Liliaceae
b. Loganaceae
c. Apocyanaceae
d. Zingiberaceae

27. What is the chief active constituent of fennel?
a. Carvone
b. Borneol
c. Dill-Apiole
d. Anethole

28. What is the biological source of nutmeg?
a. Foeniculum vulgare
b. Coriandrum sativum
c. Myristica fragrans
d. Elettaria cardamom

29. In which family does nutmeg belong to?
a. Luraceae
b. Umbelliferae
c. Myristicaceae
d. Zingiberaceae

30. Which of the following drug does NOT belong to family umbellifereae?
a. Caraway
b. Coriander
c. Ajowan
d. Cardamom

Answers
1.b
2.d
3.d
4.a
5.a
6.a
7.b
8.b
9.c
10.a
11.d
12.c
13.d
14.d
15.d
16.b
17.b
18.a
19.c
20.b
21.c
22.a
23.c
24.a
25.a
26.d
27.d
28.c
29.c
30.d

31. How much quantity of volatile oil does nutmeg contain?
a. 5 to 16%
b. 10 to 20 %
c. 15 to 25%
d. 20 to 30 %

32. How much quantity of volatile oil does fennel contain?
a. 3 to 7%
b. 7 to 10%
c. 10 to 13 %
d. 13 to 155

Note: The percent volatile oil content of volatile oil bearing plants are in approximate amount, the different references show variation to some extent in it’s amount. Therefore, readers are requested not to be confused with such variations.

33. Volatile oil in coriander should NOT be less than:
a. 0.3%
b. 3.0%
c. 3.3%
d. 4.4%

34. Extraction of essential oil is carried out by:
a. Soxhlet apparatus
b. clavenger’s apparatus
c. Rotavapour apparatus
d. Hot plate apparatus

35. The main active chemical constituent of eucalyptus oil is:
a. a-Pinene
b. Phellandrene
C. Cineole
d. Citral

36. Sudan-III with volatile oil will give:
a. Red colour
b. Yellow colour
c. Pink colour
d. Black colour

37. Sesquiterpenes has formula:
a. CsHa
b. C15H24
C. C10H16
d. C30H42

38. What is the main terpenoid that peppermint contains?
a. Geraniol
b. Anethol
c. Menthol
d. Eugenol

39. What is the main terpenoid that clove oil contain?
a. Eugenol
b. Anethol
c. Menthol
d. Cineol

40.Exhausted fennel is identified by the absence of:
a. Fenchone
b. Anethole
c. Carvone
d. Cineol

41.Cinnamom bark DOES NOT contain:
a. Cinnamaldehyde
b. Tannins
c. Coumarin
d. Benzaldehyde

42. The biological source of cinnamon is:
a. Cinnamomum zeylanicum
b. Cinnamomum cassia blume
c. Cinnamomum burmanii
d. Cinnamomum loireirii

43. Biological source of garlic is:
a. Allium sativum
b. Pinus roxburghii
c. Thymus vulgaris
d. Santalum album

44. The family of Ocimum sanctum is:
a. Lamiaceae
b. Liliaceae
d. Loganaceae
c. Lauraceae

Note: Lamiaceae or Labiatae, also called as the mint family

45. ‘Holy basil’ is the synonym for drug:
a. Alpinia officinarum
b. Allium sativum
c. Nardostachys jatamansi
d. Ocium sanctum

46. Alkaloid present in black pepper is:
a. Caryophyllene
b. Cinnamaldehyde
c. 1-phellandrene
d. Piperine

47. Drug which DOES NOT belong to Examination family Umbelliferae is:
a. Cumin
b. Anise
c. Lavender oil
d. Celery

48. ‘Carvone’ is an active metabolite of:
a. Lemon peel
b. Spearmint
d. Ephedra
c. Pepper mint

49. Main source of cinnamon oil is:
a. Leaf
b. Seed
c. Bark
d. Flower

50. Essential oils are also known as:
a. Volatile oil
b. Fixed oil
c. Mineral oil
d. Castor oil

51. The percentage of clove oil in clove should NOT be less than:
a. 15%
b. 10%
c. 5%
d. 1%

52. Which of the following is NOT found in clove?
a. Starch
b. Volatile oil
c. Tannins
d. Resins

53. When transverse section of clove is treated with 5 % potassium hydroxide solution, it gives:
a. Strong odor of volatile oil
b. H₂S gas
c. CO₂ gas
d. Needle shaped crystals of potassium eugeonate

54. Clove oil is used in the manufacturing of:
a. Salicylic acid
b. Vanillin
c. Cinnamic acid
d. Benzoic acid

Note: Vanillin was commercially produced from eugenol until the 1920s

55. Which is NOT used as an adulterant for clove?
a. Mother clove
b. Blown clove
c. Clove stalk
d. Pale clove

56. The volatile oil, which is NOT belonging to aldehyde class:
a. Dill oil
b. Cinnamon oil
c. Lemon grass oil
d. Lemon oil

57. The oil, which has counter irritant property is:
a. Thyme oil
b. Turpentine oil
c. Peppermint oil
d. Orange oil

58. Drug which is NOT belonging to volatile oil class is:
a. Peppermint
b. Clove
d. Garlic
c. Castor oil

59. Which of the following is the English name?
a. Dhaniya
b. Fennel
d. Clove
a. Cinnamon
c. Coriander

60. Botanical name of clove is:
a. Cymbopogan flexuosus
b. Nardostychys jatamansi
c. Eugenia caryophyllus
d. None

61.Gelidium ptericladia is the botanical name of……
b. Jatamansi
a. Valeriana
d. Tragacanth
c. Agar

Answers
31.a
32.a
33.a
34.b
35.c
36.a
38.c
37.b
39.a
40.b
41.c
42.a
44.a
46.d
43.a
45.d
47.c
48.b
50.a
49.c
51.a
52.a
53.d
54.b
55.d
56.a
57.b
58.c
59.c
60.c
61.c


For More Visit:-

Pharmacology 1 :- click here
Pharmacognosy 1 :- click here

Website:- Backbencher Notes
YouTube:- Backbencher Notes
Facebook:- Backbencher Notes
Telegram:- Backbencher Notes


Tags :-

Backbencher Notes, pharmacognosy 4th semester mcq, pharmacognosy 4th semester Volatile oils mcq, pharmacognosy 4th semester Backbencher Notes, pharmacognosy 4th semester b pharmacy, pharmacognosy mcqs with answers, pharmacognosy mcq, Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ Volatile Oils, pharmacognosy mcq questions, pharmacognosy mcq questions with answers, pharmacognosy 4th semester volatile oils, pharmacognosy 4th semester, pharmacognosy d pharm 1st year, pharmacognosy d pharma 1st year, pharmacognosy 4th semester b pharmacy, pharmacognosy and phytochemistry 1, pharmacy mcq questions and answers, b pharmacy mcq app, b pharmacy mcq, b pharmacy mcq pdf, b pharmacy mcq website, pci b pharmacy mcq, #introduction #bpharm4thsem #pharmacognosy4thsemester B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes pdf, Backbencher Notes, pharma lecture b pharma 4th semester, b pharma notes b pharmacy notes, pharmacy video lecture pharma lectures in hindi, Handwritten in Hindi B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma, Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes Notes pdf,

Leave a Reply

Your email address will not be published.