Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ Tannins-Most Important

Tannins Most Important MCQs with Solutions

Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ Tannins


Multiple Choice Questions

1. Tannins are:
a. Organized drugs
b. Unorganizeddrugs
c. Both a and b
d. None of the above

2……….are included in the combination of Triphala.
a. Harro, Barrro and Pipla
b. Harro, Barro and Panchaule
c. Harro,Barro and Amala
d. All

3. Terminalia chebula is the botanical name of………?
a. Harro
b. Barro
d. None
c. Amala

4. Goldbeater’s skin test is used for the identification of:
a. Alkaloids
b. Glycosides
d. Resins
c. Tannins

5. Tannins show some chemical reactions EXCEPT:
a. Solution of tannins precipitate gelatin.
b. Tannins are precipitated by salt of copper, tin and lead.
c. They show colour reaction with iron.
d. They react with potassium mercuric iodide.

6. Condensed tannins are called as:
a. Hydrolysable tannins
b. Non hydrolysable tannins
c. Pseudotannins
d. Prototannins

3.a
9.c
15.a
21.c
27.d
33.d
39.d

7. Tannic acid is under the class of:
a. Condensed tannins
b. Pseudotannins
c. Hydrolysable tannins
d. Condensed and pseudotannins

8. Biological source of Arjuna is:
a. Terminalia arjuna
b. Terminalia chebula
c. Terminalia tomenstosa
d. Terminalia belerica

9. Tannic acid is antidote in poisoning of:
a. lodine.
b. Cyanide
c. Alkaloid
d. Arsenic

10.Gambir fluorescein test is used for detection of:
a. Arjuna
b. Ashoka
c. Pale catechu
d. Black catechu

11.Black catechu contains about percentage of acacatechin.
a. One percentage
b. Three percent
c. Seven percent
d. Ten percent

12. Select the drug, which is NOT belonging to tannin:
a. Myrobalam
b. Pale catechu
c. Ashoka
d. Peppermint

13. Select the drug which does not belong to tannin:
a. Colophony
b. Myrobalan
c. Acacia
d. Agar

14.Botanical name of acacia is………:
a. Acacia Arabica
b. Gellidium ptericladia
c. Triticum aestivum
d. None

15.Hydrolysable tannins on hydrolysis by acid yields:
a. Benzoic acid
b. Gallic acid
c. Sodium bicarbonate
d. Stearic acid

16. With ferric chloride hydrolysable tannins produce:
a. Blue colour
b. Red colour
c. Cream colour
d. Yellow colour

17. Myrrh contains……..type of resin:
a. An acid resin
b. An ester resin
c. A resin alcohol
d. A Resene

1.b
2.c
7.c
8.a
13.d
14.a
3.a
9.c
15.b
4.c
10.c
16.a
5.d
11.d
17.a
6.b
12.d


For More Visit:-

Pharmacology 1 :- click here
Pharmacognosy 1 :- click here

Website:- Backbencher Notes
YouTube:- Backbencher Notes
Facebook:- Backbencher Notes
Telegram:- Backbencher Notes


Tags :-

Backbencher Notes, pharmacognosy 4th semester mcq, pharmacognosy 4th semester tannins mcq, pharmacognosy 4th semester Backbencher Notes, pharmacognosy 4th semester b pharmacy, pharmacognosy mcqs with answers, pharmacognosy mcq, Pharmacognosy-1 4th Semester MCQ tannins, pharmacognosy mcq questions, pharmacognosy mcq questions with answers, pharmacognosy 4th semester Tannins, pharmacognosy 4th semester, pharmacognosy d pharm 1st year, pharmacognosy d pharma 1st year, pharmacognosy 4th semester b pharmacy, pharmacognosy and phytochemistry 1, pharmacy mcq questions and answers, b pharmacy mcq app, b pharmacy mcq, b pharmacy mcq pdf, b pharmacy mcq website, pci b pharmacy mcq, #introduction #bpharm4thsem #pharmacognosy4thsemester B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes pdf, Backbencher Notes, pharma lecture b pharma 4th semester, b pharma notes b pharmacy notes, pharmacy video lecture pharma lectures in hindi, Handwritten in Hindi B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma, Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes Notes pdf,

Leave a Reply

Your email address will not be published.