Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers pdf Download 2023

Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers pdf Download 2023

Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers

Are you looking to download pharmaceutical inorganic chemistry MCQs with answers pdf for b pharmacy 1st semester? These pharmaceutical inorganic chemistry MCQs with answers pdf are very useful for the b pharmacy students for semester examination.

All the b pharm pharmaceutical inorganic chemistry multiple choice questions are prepared by renowned professors from different universities in India. These b pharmacy pharmaceutical inorganic chemistry MCQs with answers are very much important from the examination point of view.

In this article, we will provide the most important pharmaceutical inorganic chemistry MCQs with answers. Around 10 MCQs from each of the units of b pharm 1st-semester pharmaceutical inorganic chemistry.


Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers

Below listed are the pharmaceutical inorganic chemistry 1 mcqs with answers:

On our website, you will also find b pharmacy study materials like b pharmacy notes, b pharmacy books, b pharmacy previous year question papers etc for free.

Pharmaceutical Impurities and General Methods of Preparation

1. The standard solution of arsenic contains
(A) Arsenious acid
(B) Arsenic acid
(C) Arsine
(D) Arsenic oxide

Ans. D) Arsenic oxide

2. One of the following limit tests is based on the Comparison of colour
(A) Limit test of sulphate
(B) Limit test of chloride
(C) Limit test of iron
(D) A & C

Ans. D) A & C

3. Thioglycolic acid is used in a limit test of iron because
(A) It provides an acidic medium
(B) It reduces ferric iron to ferrous iron
(C) It gives purple coloured complex with iron
(D) B & C

Ans. D) B & C

4. Inorganic compounds generally do not Contain……… atoms
(A) Nitrogen
(B) Carbon
(C) Oxygen
(D) Sulphur

Ans. B) Carbon

5. Washing soda is
(A) Sodium carbonate
(B) Sodium bicarbonate
(C) Sodium sulphite
(D) Sodalimne

Ans. A) Sodium carbonate

6. What is added in preparation of barium Sulphate reagent to prevent super Saturation
(A) Ethanol
(B) BaCl2
(C) K2S04
(D) A & B

Ans. A) Ethanol

7. The function of granulated Zn in the limit test For Arsenic is
(A) Low and prolonged evolution of Nascent H2 gas
(B) High and prolonged evolution of Nascent H2 gas
(C) Low and prolonged evolution of Nascent N2 gas
(D) Low and prolonged evolution of Nascent N2 gas

Ans. A) Low and prolonged evolution of Nascent H2 gas

8. The reagent used in a limit test of chloride
(A) Silver nitrate
(B) Nitric acid
(C) Nitric oxide
(D) All of these

Ans. A) Silver nitrate

9. Limit test for Pb has been based b/w……. And….. upon reaction to form Complex
(A) Pb and dithione
(B) Guizet test
(C) Arsine
(D) Mercuric chloride

Ans. A) Pb and dithione

10. Limit test for Heavy Metals is carried out To identify and control impurities
(A) Mercury
(B) Cadmium
(C) Bismuth
(D) All of the above

Ans. D) All of the above

Buffers, Electrolytes and Dental Products MCQ

1. Extracellular fluid includes
(A) Vascular fluid only
(B) Intestinal and vascular fluid
(C) Intestinal fluid only
(D) None of these

Ans. B) Intestinal and vascular fluid

2. The basic objective of replacement therapy is
(A) To restore the volume and composition of body fluids
(B) To restore the volume only
(C) To restore the composition of body fluids only
(D) None of these

Ans. A) To restore the volume and composition of body fluids

3. Buffer solutions are those which resist the Change in
(A) PH
(B) Colour
(C) Acidity
(D) Alkalinity

Ans. A) PH

4. ORS has a composition of a) NaCl, b) KCI, c) Sodium citrate, d) Sodium bicarbonate, e) Glucose
(A) A, b, c, d
(B) A, b, c, e
(C) A, b, d, e
(D) B, C, d, e

Ans. B) A, b, c, e

5. Sodium Metaphosphate is also known as
(A) Precipitated chalk
(B) Both a and b
(C) Madrell’s salt
(D) None of these

Ans. C) Madrell’s salt

6. The principal function of chloride is
(A) Maintenance of proper hydration
(B) Maintenance of Osmotic pressure
(C) Normal Electrolytic balance
(D) All of the above

Ans. D) All of the above

7. Potassium therapy is contraindicated in patient
(A) Impaired renal function
(B) Acute dehydration
(C) Myotonia congenital
(D) All of the above

Ans. D) All of the above

8. Which of the following is desensitizing agents
(A) Zinc chloride
(B) Strontium chloride
(C) Both a & b
(D) Sodium fluoride

Ans. C) Both a & b

9. What is the full form of pH
(A) Positive hydrogen
(B) Potential Hydrogen
(C) Positron
(D) Proton of hydrogen

Ans. B) Potential Hydrogen

10. Which of the following is not a property of the base
(A) Taste bitter
(B) React with salts to form acid
(C) Turn red litmus blue
(D) Feel slippery on the skin

Ans. B) React with salts to form acid

Gastrointestinal Agents MCQs with Answers

1. Example of antacid
(A) Sodium Bicarbonate
(B) Calcium Hydroxide
(C) Magnesium Sulphate
(D) All of these

Ans. D) All of these

2. Burnett syndrome is associated with the prolonged use of
(A) Calcium-containing antacids
(B) Magnesium-containing antacid
(C) Aluminium containing antacid
(D) All of the above

Ans. A) All of the above

3. A combination of antacids is prepared because
(A) To attain the synergistic effect
(B) To enhance the antacid effect
(C) An attempt to balance the consti- passive effect of calcium and aluminium with the laxative effect of magnesium
(D) All of these

Ans. C) An attempt to balance the consti- passive effect of calcium and aluminium with the laxative effect of magnesium

4. Bismuth Sub carbonate is used as
(A) Antidiarrheal
(B) Mild antacid
(C) Mild antiseptic and astringent
(D) All of these

Ans. D) All of these

5. The drug which promotes defecation is Called
(A) Purgative
(B) Laxative
(C) Cathartic
(D) Protective

Ans. A) Purgative

6. Expectorants are used in the treatment of the Respiratory tract by
(A) Increase viscosity of bronchial sec
(B) decrease Viscosity of bronchial sec
(C) Increase Amount of refractory tract fluid a demulcent action is an extract
(D) Both (b) and (c)

Ans. A) Increase viscosity of bronchial sec

7. The condition in which excessive secretion Of gastric HCL is called as
(A) Achlorhydria
(B) Hyperchlorhydria
(C) Hypoacidity
(D) None of the above

Ans. B) Hyperchlorhydria

8. Aluminium hydroxide gel is used as
(A) Cathartic
(B) Protective and absorbent
(C) Acidifying agent
(D) Antacids

Ans. D) Antacids

9. A combination of antacids is Used because
(A) Reduces constipation effect
(B) Reduce laxative action
(C) Produces synergistic action
(D) All the above

Ans. D) All the above

10. Which is not a class of topical agents
(A) Antibiotic
(B) Protectives
(C) Antimicrobial
(D) Astringents

Ans. A) Antibiotic

Expectorants, Emetics, Haematinics & Poison MCQs

1. Alum is commonly used as
(A) Anti-infective
(B) Astringent
(C) Protectives
(D) All of these

Ans. B) Astringent

2. The progastrokinetic action of the Following drug(S) is attenuated by atropine
(A) Domperidone
(B) Metoclopramide
(C) Cisapride
(D) Both ‘b’ and ‘c’

Ans. D) Both ‘b’ and ‘c’

3. Ondansetron blocks emetogenic impulses At the following site(s)
(A) Vagal afferents in intestines
(B) Nucleus tractus solitarius
(C) Chemoreceptor trigger zone
(D) All of the above

Ans. D) All of the above

4. All of the following symptoms can occur With Ciguatera poisoning
(A) Myalgias
(B) Flushing
(C) Metallic taste
(D) Reversal of temperature sensation

Ans. B) Flushing

5. Indicate the drug which does not improve Lower oesophagal sphincter tone or Prevent gastroesophageal reflux, but is used as first-line treatment of Gastro oesophagal reflux disease
(A) Sodium alginate + Aluminium hydroxide gel
(B) Omeprazole
(C) Mosapride
(D) Famotidine

Ans. A) Sodium alginate + Aluminium hydroxide gel

6. Ferrous sulfate is also known as
(A) Blue vitriol
(B) Caustic potash
(C) Condy’s Crystals
(D) Melanterite

Ans. D) Melanterite

7. How do astringents act
(A) Lipid precipitant
(B) Protein precipitant
(C) Bacterial inhibition
(D) Both b and c

Ans. D) Both b and c

8. After inhalation oxygen combines with haemoglobin the formed complex is
(A) Carboxyhaemoglobin
(B) Oxyhaemoglobin
(C) Dioxyhemoglobin
(D) Carboxyhaemoglobin

Ans. B) Oxyhaemoglobin

9. The requirements for Folic acid in pregnant Women is
(A) 0.8 mg/day
(B) 1 mg/day
(C) 0.1 mg/day
(D) 0.3 mg/day

Ans. A) 0.8 mg/day

10. Zinc sulphate is prepared by the action of ………On Zinc Oxide
(A) Conc. HCI
(B) Conc. H2S04
(C) Conc. HN03
(D) None of these

Ans. B) Conc. H2S04

Radiopharmaceuticals MCQ with Answers

1. The age of a tree is determined using radio-Isotope of
(A) Phosphorus
(B) Iodine
(C) Cobalt
(D) Carbon

Ans. D) Carbon

2. Which of the following acts as quenching Gas in Geiger Muller counter
(A) Alcohol
(B) Argon gas
(C) Krypton
(D) Hydrogen

Ans. A) Alcohol

3. What problem might you foresee in Labelling a drug as shown
(A) The isotope could be easily lost since it is exchangeable with water
(B) The isotope could be lost as a result of a metabolic oxidation
(C) The isotope could be lost since it is acidic
(D) The isotope could be lost as a result of hydrolysis

Ans. D) The isotope could be lost as a result of hydrolysis

4. The S.I. unit of radioactivity is
(A) Roentgen
(B) Becquerel
(C) Curie
(D) Rutherford

Ans. B) Becquerel

5. The half-life period of radium is 1600 Years. Its average lifetime will be
(A) 4800 years
(B) 2319 years
(C) 3200 years
(D) 4217 years

Ans. B) 2319 years

6. The effect of radioactive particles passing Through biological tissue depends upon
(A) The ability of the radiation to penetrate tissue
(B) The energy of radiation
(C) The dose rate of the radiation
(D) All of the above

Ans. D) All of the above

7. Radioactivity is due to
(A) Stable electronic configuration
(B) Stable nucleus
(C) Unstable electronic configuration
(D) Unstable nucleus

Ans. D) Unstable nucleus

8. When the difference between the mass Number and atomic number of atoms of Two or more elements are the same, the atoms Are known as
(A) Isotopes
(B) Isotones
(C) Isobars
(D) Nuclear isomers

Ans. B) Isotones

9. 1 Becquerel is equivalent to
(A) 2.7 x 10-11 curie
(B) 2.7 x 10-10 curie
(C) 2.7 x 10-8 curie
(D) 2.7 x 10-5 curie

Ans. A) 2.7 x 10-11 curie

10. A device used for the measurement of Radioactivity is a
(A) Mass spectrophotometer
(B) Nuclear reactor
(C) Cyclotron
(D) G.M. Counter

Ans. D) G.M. Counter


For More Visit:-

Pharmacology 1:- click here
Pharmacognosy 1:- click here

Website:- Backbencher Notes
YouTube:- Backbencher Notes
Facebook:- Backbencher Notes
Telegram:- Backbencher Notes


Disclaimer

We are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website.

We provide freely available PDF Materials/Books/Notes/Articles on the internet or other resources like Links etc. This site doesn’t take any responsibility or legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.


Conclusion

If you find this ”Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs with Answers ” helpful, then don’t forget to share it with your friends.


Tags:-

Backbencher Notes, Pharmaceutical Inorganic Chemistry MCQs, pharmaceutical inorganic chemistry 1st semester, pharmaceutical inorganic chemistry 1st semester Backbencher Notes, pharmaceutical inorganic chemistry 1st semester b pharmacy, pharmaceutical inorganic chemistry mcqs with answers, pharmaceutical inorganic chemistry mcq, pharmaceutical inorganic chemistry 1st Semester MCQ, pharmaceutical inorganic chemistry mcq questions, pharmaceutical inorganic chemistry mcq questions with answers, pharmaceutical inorganic chemistry 1st semester, pharmaceutical inorganic chemistry 1st semester, pharmaceutical inorganic chemistry d pharm 1st year, pharmaceutical inorganic chemistry d pharma 1st year, pharmaceutical inorganic chemistry 1st Semester Unit 3 Most Important MCQs, pharmacy mcq questions and answers, b pharmacy mcq app, b pharmacy mcq, b pharmacy mcq pdf, b pharmacy mcq website, pci b pharmacy mcq, #introduction #bpharm1stsem pharmaceutical inorganic chemistry 1st Semester Unit 3 Most Important MCQs, B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes pdf, Backbencher Notes, pharma lecture b pharma 1st semester, b pharma notes b pharmacy notes, pharmacy video lecture pharma lectures in hindi, Handwritten in Hindi B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma, Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes Notes pdf,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *