Human Anatomy and Physiology MCQs with Answers

Human Anatomy and Physiology Most Important MCQs with Answers

Human Anatomy and Physiology MCQs with Answers

Are you looking for human anatomy and physiology mcqs with answers? Then your wait is over, Here you can Download human anatomy and physiology MCQs with answers pdf for b pharmacy 1st semester. These human anatomy and physiology MCQs with answers pdf are very useful for the b pharmacy students for their semester final examination.

All the b pharm human anatomy and physiology multiple choice questions are prepared by renowned professors from different universities in India. These b pharmacy human anatomy and physiology MCQs with answers are very much important from the examination point of view.

In this article, we will be providing the most important human anatomy and physiology MCQs with answers. We provide 10 MCQs from each of the units of b pharm 1st-semester human anatomy and physiology.

Human Anatomy and Physiology MCQs with Answers

Introduction to Human Body MCQs with Answers

1. The main function of connective tissue is
(A) Binding together with other tissues
(B) Supporting various parts of the human body
(C) Forming a packing around the organs
(D) All of the above

Ans. (D) All of the above

2. Below which of the following statements is not wrong
(A) Epithelial tissue has blood vessels and nerves tissue, organs
(B) The basement membrane is present between the epithelium tissue and connective tissue
(C) Cuboidal cells are present in the transitional epithelium tissue when it’s stretched
(D) All of the Above correct

Ans. (B) The basement membrane is present between the epithelium tissue and connective tissue

3. What does the basement membrane Connection
(A) A Body house to the ground
(B) Epithelium to connective tissue
(C) Muscle to the bone
(D) Bone-to-bone connection

Ans. (B) Epithelium to connective tissue

4. Which one is a flat structure
(A) Squamous tissue
(B) Cuboidal tissue
(C) Columnar tissue
(D) Transitional

Ans. (A) Squamous tissue

5. Which type of epithelium has a function to move particles & mucus into a specific direction
(A) Squamous epithelium tissue
(B) Cuboidal epithelium tissue
(C) Columnar epithelium tissue
(D) Ciliated epithelium tissue

Ans. (D) Ciliated epithelium tissue

6. Which statement is the true
(A) Inside of the thigh is lateral to the outside of the thigh
(B) The shoulder is lateral with the neck
(C) The knee is lateral to the hip side
(D) The ankle is medial to the foot

Ans. (B) The shoulder is lateral with the neck

Cellular and Tissue Level of Organization MCQs with Answers

1. Which is the correct sequence of the mitosis
(A) Metaphase, anaphase, telophase, prophase
(B) Prophase, anaphase, metaphase, telophase
(C) Prophase, metaphase, anaphase, telophase
(D) Telophase, metaphase, prophase, anaphase

Ans. (C) Prophase, metaphase, anaphase, telophase

2. Below which organelles are involved in the initiation of the intrinsic pathway of the apoptosis process
(A) ER
(B) Lysosome
(C) Mitochondria
(D) All of the Above

Ans. (C) Mitochondria

3. Which portion of the cells is responsible for the disposal of waste, maintaining its shape and integrity
(A) Organelles
(B) Enzymes
(C) Plasma membrane
(D) Phagocytosis

Ans. (D) Phagocytosis

4. The rough endoplasmic reticulum has located on the cell
(A) Lysosomes
(B) Cytosol
(C) Ribosomes
(D) Proteins

Ans. (C) Ribosomes

5. Which phenomenon is called cell drinking
(A) Pinocytosis
(B) Exocytosis
(C) Endocytosis
(D) Phagocytosis

Ans. (A) Pinocytosis

6. This structure is a stack of 3 to 10 disc-shaped envelopes bound by a membrane which sorts, packages proteins and membranes
(A) Exocytosis
(B) Ribosomes
(C) Golgi apparatus
(D) Lysosomes

Ans. (C) Golgi apparatus

7. Which of the following cell organelles are found inside the nucleus
(A) The nucleolus
(B) The Golgi apparatus
(C) Lysosomes
(D) Mitochondria

Ans. (A) The nucleolus

Integumentary System MCQs with Answers

1. The subcutaneous tissue look layer of the skin is made up of
(A) Keratin
(B) Muscle
(C) Melanin
(D) Fatty cells

Ans. (D) Fatty cells

2. The function of the Meissner corpuscles is
(A) Touch sensations
(B) Sensation of warmth
(C) Sensation of coolness
(D) Pain sensations

Ans. (A) Touch sensations

3. Name the methods which use skin from a diseased person to treat a burned area
(A) Autograft
(B) Homograft
(C) Granulation tissue
(D) Deep partial-thickness graft

Ans. (B) Homograft

4. The papillary layer region of the dermis is attached to which layer of the epidermis
(A) Stratum Spinosum
(B) Stratum Corneum
(C) Stratum Basale
(D) Stratum Granulosum

Ans. (C) Stratum Basale

5. Mesothelium is a term that refers to the membranes of
(A) Serous
(B) Mucous
(C) Cutaneous
(D) Synovial

Ans. (A) Serous

6. Below which of the following skin layers does not contain blood vessels
(A) Cutis
(B) Dermis
(C) Corium
(D) Epidermis

Ans. (D) Epidermis

7. Generally the skin is called the membranes
(A) Epithelial
(B) Serous
(C) Synovial
(D) Cutaneous

Ans. (D) Cutaneous

Skeletal System MCQs with Answers

1. Below which of the following bones of the skull is movable
(A) Nasal bone
(B) Maxilla
(C) Temporal bone
(D) Mandible

Ans. (D) Mandible

2. About the pectoral girdle which is correct
(A) Contains 3 joints, sternoclavicular, acromioclavicular, and the glenohumeral
(B) Serratus anterior, subclavius, and rhomboids, attach the scapula to the axial skeleton
(C) Deltoid and Pectoralis major are the muscular attachments between the clavicle and the inner limb
(D) None of the Above

Ans. (A) Contains 3 joints, sternoclavicular, acromioclavicular, and the glenohumeral

3. Which aperture of the brain is continuous with the spinal cord
(A) Palatines
(B) Foramen magnum
(C) Cranial cavity
(D) Foramen maxilla

Ans. (B) Foramen magnum

4. The articulation between the L5 vertebral body and the body of the 1st sacral segment
(A) Sacroiliac joint
(B) Lumbosacral joint
(C) Sacrococcygeal joint
(D) None of these

Ans. (B) Lumbosacral joint

5. Below which of the following is a sesamoid bone
(A) Scapular
(B) Sternum
(C) Patella
(D) Tibia

Ans. (C) Patella

6. Below which of the following statement is not true
(A) Condyloid joint is triaxial
(B) Synovial fluid reduces friction
(C) Parietal and frontal bone articulation
(D) Synostosis is a bony joint

Ans. (A) Condyloid joint is triaxial

7. Which type of tissue is cartilage
(A) Muscular
(B) Epithelial
(C) Connective
(D) Nervous

Ans. (C) Connective

Body Fluids and Lymphatic System

1. Which of the leukocytes do not have multi-lobed nuclei
(A) Lymphocytes and Monocytes
(B) Neutrophils and Basophils
(C) Basophils and Eosinophils
(D) None of the above

Ans. (A) Lymphocytes and Monocytes

2. Red Blood Cells are also called as
(A) Erythrocytes
(B) Platelets
(C) Leukocytes
(D) None of the above

Ans. (A) Erythrocytes

3. Which of the following leukocytes can produce antibodies in the body
(A) Monocytes
(B) Neutrophils
(C) B lymphocytes
(D) None of the above

Ans. (C) B lymphocytes

4. By volume, the red blood cells constitute about how much percentage of the whole blood
(A) 15
(B) 25
(C) 35
(D) 45

Ans. (D) 45

5. The principal lymphoid organs in the body
(A) Lymph nodes
(B) Peyer’s patches
(C) Malt
(D) Spleen

Ans. (A) Lymph nodes

6. Which among the following is correct regarding leucocytes
(A) They are enucleated
(B) Produced in the thymus
(C) Sudden fall in the number indicates that cancer
(D) They can squeeze through capillary walls

Ans. (D) They can squeeze through capillary walls

7. The process of blood clotting known as
(A) Hemostasis
(B) Agglutination
(C) Homeostasis
(D) None of the above

Ans. (A) Hemostasis

Peripheral Nervous System

1. The organ of the corti is a structure that presents in the
(A) External ear
(B) Middle ear
(C) Semi-circular canal
(D) Cochlea

Ans. (D) Cochlea

2. Rhodopsin is a constituent of the human eye
(A) Cornea
(B) Choroid
(C) Rods
(D) Cones

Ans. (C) Rods

3. Below which of the following nerves causes the adrenal medulla to release norepinephrine and epinephrine
(A) Somatic
(B) Sympathetic
(C) Parasympathetic
(D) None of these

Ans. (B) Sympathetic

4. Regarding maxillary sinus correct is
(A) Is lined by stratified squamous epithelium tissue
(B) Drains into the superior meatus of the nose
(C) Is innervated by branches of the maxillary division of the trigeminal nerve tissue
(D) None of the above

Ans. (C) Is innervated by branches of the maxillary division of the trigeminal nerve tissue

5. Anterior root contains which type of the nerve fibres
(A) Sensory fibres
(B) Motor fibres
(C) Mixed fibres

Ans. (B) Motor fibres

6. No image forms occur on the blind spot of the retina due to
(A) It isn’t present in the optical axis of the eye
(B) Here rods and cones are absent
(C) On this part only rods are present
(D) Nerve fibres of this region don’t contribute to the formation.

Ans. (B) Here rods and cones are absent

7. Mucoprotein that is found in vitreous humour is
(A) Albumin
(B) Vitrin
(C) Globulin
(D) Lysozyme

Ans. (B) Vitrin

Cardiovascular System MCQs with Answers

1. Blood pressure is lowest
(A) After muscular exercise
(B) During ventricular diastole
(C) After 60 years of age
(D) During ventricular systole

Ans. (A) After muscular exercise

2. What is true regarding vein
(A) All the veins carry deoxygenated blood
(B) All the veins carry Oxygenated blood
(C) They carry blood from organs towards the heart organ

Ans. (C) They carry blood from organs towards the heart organ

3. Murmur is a disorder of which node
(A) AV Nodes
(B) SA Nodes
(C) Heart valves
(D) Pulmonary vein

Ans. (C) Heart valves

4. Pulmonary artery different from a pulmonary vein with
(A) Thick wall
(B) Thin wall
(C) Valve
(D) Both B and C

Ans. (A) Thick wall

5. Blood pressure human is measured by the
(A) Electro-cardiogram
(B) Stethoscope
(C) Sphygmomanometer
(D) Barometer

Ans. (C) Sphygmomanometer

6. Mitral valve is also known as
(A) Tricuspid valve
(B) Semilunar valve
(C) Bicuspid valve
(D) None of the Above

Ans. (C) Bicuspid valve

7. Mammalian heart is covered by
(A) Perichondrium
(B) Periosteum
(C) No membrane
(D) Pericardium

Ans. (D) Pericardium


For More Visit:-

Pharmacology 1:- click here
Pharmacognosy 1:- click here

Website:- Backbencher Notes
YouTube:- Backbencher Notes
Facebook:- Backbencher Notes
Telegram:- Backbencher Notes


Disclaimer

WE are not the owner of any PDF Material/Books/Notes/Articles published on this website. No claim is made as to the accuracy or authenticity of the PDF Material/Books/Notes/Articles of the website.

We provide freely available PDF Materials/Books/Notes/Articles on the internet or other resources like Links etc. This site doesn’t take any responsibility or legal obligations due to the illegal use and abuse of any information published on the website. No responsibility is taken for any information that may appear on any linked websites.


Conclusion

If you find this ”human anatomy and physiology MCQs with answers” helpful, then don’t forget to share it with your friends.


Tags:-

Backbencher Notes, Human anatomy & Physiology 1st semester mcq, Pharmaceutics 1st semester, HAP 1st semester Backbencher Notes, Human Anatomy And Physiology 1st semester b pharmacy, Human Anatomy And Physiology mcqs with answers, Human Anatomy And Physiology mcq, Human Anatomy And Physiology 1st Semester MCQ, Human Anatomy And Physiology mcq questions, Human Anatomy And Physiology mcq questions with answers, Human Anatomy And Physiology 1st semester, Human Anatomy And Physiology 1st semester, Human Anatomy And Physiology d pharm 1st year, Human Anatomy And Physiology d pharma 1st year, Human Anatomy And Physiology 4th semester b pharmacy, Human Anatomy & Physiology-1 1st Semester Unit 3 Most Important MCQs, pharmacy mcq questions and answers, b pharmacy mcq app, b pharmacy mcq, b pharmacy mcq pdf, b pharmacy mcq website, pci b pharmacy mcq, #introduction #bpharm1stsem #Human Anatomy & Physiology-1 1st Semester Unit 3 Most Important MCQs, B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes pdf, Backbencher Notes, pharma lecture b pharma 1st semester, b pharma notes b pharmacy notes, pharmacy video lecture pharma lectures in hindi, Handwritten in Hindi B Pharma Pharmacy Notes download PDF, Best Handwritten notes of B Pharma, Download Semester wise complete notes of B Pharma Pharmacy, Backbencher Notes Notes pdf,

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *